Het LHV-Doctalk theater

Gebaseerd op het concept van de bekende TED-Talk evenementen presenteren we de “LHV Doctalks”. In het Doctalk-theater bieden we aan huisartsen met een bijzonder verhaal de ruimte om te vertellen over hun ambitieuze project/aanpak/activiteit. Zoals de huisarts die zijn ambitie uitgesproken heeft om zijn dorp rookvrij te gaan maken. En zo zijn er veel meer huisartsen die hun ambitie graag met u delen. In het LHV-Doctalk theater kunt u komen luisteren naar al deze bijzondere verhalen. Voor het bijwonen van de Doctalks hoeft u zich vooraf niet te registreren. U kunt gewoon binnenlopen. 

“De Eindhovense straatdokter”

Peter Meulesteen

Huisarts in Eindhoven
Tijdstip Doc-talk: 11.00 – 11.15 uur

Ik ben naast praktijkhoudend huisarts ook “straatdokter”. Wij zorgen in Eindhoven sinds 13 jaar voor dak- en thuislozen. Wij hebben op diverse locaties in de stad spreekuren georganiseerd voor deze doelgroep. Het uitgangspunt hierbij is dat wij huisartsenzorg bieden aan hen waar deze zorg niet beschikbaar is. Verzekerd of niet verzekerd.

Dat doen we op eigen initiatief en met eigen middelen. De inzet van Verpleegkundig Specialisten is hierbij onmisbaar. Onze werkwijze met betrekking tot de Verpleegkundig Specialist kan van belang zijn voor taakherschikking van de huisartsenzorg.

Tijdens deze Doc-talk vertel ik over hoe we als straatdokters de zorg voor dak- en thuislozen uitvoeren, hoe we daarin samenwerken met de diverse organisaties die zich hiermee bezig houden en over de worsteling om deze zorg gefinancierd te krijgen.

“Met team-effort een succesvolle start van een nulpraktijk”

Maurice Bom

Huisarts in Amsterdam
Tijdstip Doc-talk: 12.00 – 12.15 uur

Ik wil het verhaal houden over het starten vanuit een nul-praktijk, het leuk houden van het werk en de team-effort om een praktijk vorm te geven. Tevens zal ik het willen hebben over kleinere praktijkgrootte in een niet-erkende achterstandswijk.

“Met het looprecept op weg naar een gezonder leven”

Matthijs van der Poel

Huisarts in Rotterdam
Tijdstip Doc-talk: 13.00 – 13.15 uur

Het looprecept is de leukste stap naar een gezonder leven. Huisarts van der Poel wandelt iedere week met zijn patiënten en verspreid met collega's het woord van exercise is medicine (USA)  en exercise works (UK). Per 2017 zet stichting Looprecept (met financiering van LHV tot stand gekomen) zich op meerdere vlakken in.

Er zijn projecten met stappentellers opgezet, scholingen voor HAIO's en huisartsopleiders en op de website zal in de toekomst nog meer wetenschappelijke informatie gebundeld worden voor patiënten en huisartsen. Er zijn al leuke filmpjes te vinden. Helpt en loopt u mee?

“Deep democracy: Besluitvorming in de huisartsenpraktijk, de patiënt en jezelf”

Jolien Plantinga

Huisarts in Gorssel
Tijdstip Doc-talk: 13.30 – 13.45 uur

Deep democracy is een methode om bij beslissingen de wijsheid van de minderheid toe te voegen aan het meerderheidsbesluit. Het is van grote waarde voor besluitvorming in de huisartsenpraktijk, in de patiënt en in jezelf. Jolien Plantinga, collega huisarts, volgde 9 opleidingsdagen over deze methode. In 15 minuten tijd zal zij de basis bespreken en daarna word je uitgedaagd naar je eigen besluitvorming te kijken. Durf jij een klein stapje te nemen buiten de comfortzone?

“Lessen en waarschuwingen over medicatie(on)veiligheid”

Louis de Wolf

Huisarts in Stein
Tijdstip Doc-talk: 14.00 – 14.15 uur

Ik ga het hebben over medicatieveiligheid of beter gezegd medicatie(on)veiligheid. Ik heb als  bestuurder van de huisartscoöperatie Westelijke Mijnstreek medicatieveiligheid in mijn portefeuille en wij zijn al jarenlang bezig om de hardnekkige problemen rondom medicatieverstrekkingen en medicatietoediening met ketenpartners in goede banen te leiden. Ik deel graag met u onze lessen en waarschuwingen.

“Uit eigen ervaring: hoe kom je van een goed zorgidee naar realisatie?”

Karin Groeneveld

Huisarts in Lemmer
Tijdstip Doc-talk: 14.20 – 14.35 uur

Winnares van het Beste Zorgidee 2017.

Ik ben Karin Groeneveld. In mijn werk als huisarts in Lemmer loop ik regelmatig tegen dingen aan die naar mijn mening beter of anders kunnen en borrelen ideeën hierover vanzelf op. Eén van deze ideeën is om ouderen die behoefte hebben aan hulp of gezelschap in contact te brengen met jongeren die graag iets willen bijverdienen. Hoe kom je van idee naar realisatie? Hoe kun je inspireren en motiveren om een verandering op gang te brengen?

“Monitoren en benaderen van risicogroepen: hoe doe je dat (goed)?”

Peter Vonk

Huisarts in Amsterdam
Tijdstip Doc-talk: 14.40 – 14.55 uur

Peter Vonk, huisarts sinds 1984, werkzaam in een grote groepspraktijk in hartje Amsterdam met veel jonge patiënten.

We proberen ons allemaal netjes aan de NHG-standaarden te houden. Ik ga iets vertellen over reguliere controles die we volgens de NHG-standaarden eigenlijk moeten doen maar die er vaak bij in schieten. Wij lossen dat op door bepaalde patiëntengroepen uit het HIS te halen en periodiek een brief te sturen met het verzoek bloed te komen laten prikken. Dit wordt volgens een vast stramien uitgevoerd en gedeclareerd. Gevolg: betere kwaliteit, geen zorgen voor de dokter en ook nog wat verdiend.

“Nieuwe aanpak voor mensen met een maatje of bloedsuikertje meer”

Jacqui van Kemenade

Huisarts in Breda
Tijdstip Doc-talk: 11.30 - 11.45 uur en 15.00 – 15.15 uur

Heb je overgewicht? Diabetes type 2? Je huisarts stuurt je naar de diëtiste. Afvallen moet je! Meer bewegen! Hoe is het mogelijk dat wij als zorgprofessionals dat nog steeds doen terwijl geen enkel dieet meer dan 2 jaar resultaat geeft.

 

Overgewicht en diabetes type 2 zijn een resultaat van een (hormonale) disbalans in ons lijf dat maakt dat we teveel insuline aanmaken en insulineresistent worden. Insuline exogeen toegediend of teveel zelf aangemaakt zorgt dat de overtollige suikers omgezet worden naar vet in de alsmaar uitdijende taille. Niet eetgedrag is hier de schuldige, insulinegedrag!

Minder calorieën tot je nemen zorgt alleen maar voor dat je ruststofwisseling nog trager wordt waardoor je nog trager gaat verbranden en weer aankomt.

 

Als voedingshuisarts  ben ik in het gat gesprongen waar we onze patiënten laten zwemmen. Ik kijk naar de basis waar het misgaat in de fysiologie van de (verdikte) medemens met een maatje meer of bloedsuikertje meer.

Zo ben ik van een traditionele huisarts geëvolueerd naar een 'voedingshuisarts'. Een huisarts die kijkt naar de fysiologie achter de chronische ziekte. Door het wijzende vingertje weg te nemen

en samen met de patiënt op reis te gaan naar wat er van binnen fout gaat kan ik mijn patiënt echt helpen.

Mijn patiënten zijn nu niet meer Huisarts-Resistent (en ook niet meer insulineresistent: ja dat kan!)

In Breda zie ik nu, buiten de verzekerde zorg,  een verscheidenheid aan patiënten: niet alleen met diabetes of overgewicht maar ook met allerlei andere klachten. Dit smaakt naar meer: wat ik doe, kan iedereen! Verder kijken dan de uiting van een ziekte (vet, hunkering naar suiker), kijken naar de processen daarachter.

is toegevoegd aan uw favorietenlijst. U kunt deze lijst terugvinden in het menu onder 'favorieten'

Ga direct naar mijn favorieten Sluiten
 

Op de hoogte blijven?

Schrijf u hier in voor de Huisartsbeurs-nieuwsbrief en volg ons op Facebook

Hoofdparticipanten

Met dank aan

Een speciaal dankwoord gaat uit naar onze beurspartners, onze participanten. Ze denken tijdens de gehele voorbereiding enthousiast en actief met ons mee. Zonder deze partijen is er geen Huisartsbeurs 2018 mogelijk. 

Hoofdparticipanten

Participanten

Deelparticipanten

Website door Ratio Design